TV enciklopédia:


Évekig spórolunk rá. Erőn felül, hitelt is kérünk hozzá. Aztán sikerül "beleválasztanunk.....
Fogalmak, amiket hallunk, de nem értünk. Segítségül néhány meghatározás, mely segítségünkre lehet, hisz sok-sok évre vesszük, nem mindegy, hogy mit.


A beégés fogalma:
A TV beégési jelenség korábbi TV-k esetében volt ismert, ez az, amikor a sokat nézett TV csatorna logója megmaradt a sarokban akkor is, ha nem azt néztük. Már nincs ilyen, úgy küszöbölik ki, hogy hiper gyorsan oldalra tolják a képet, így folyamatosan változnak a TV képernyőn a pixelek.

A TV belső memóriája:
Bátran kijelenthetjük, hogy a videómagnó kora lejárt. Ha szeretnénk rögzíteni a TV adást, természetesen megtehetjük, legegyszerűbben egy olyan TV esetében, amelyik saját belső merevlemezzel rendelkezik. Ha nincs, semmi gond, legyen a tévéhez HDMI csatlakozó, és vegyük fel a számítógépre az adást.

A képernyő betekintési szöge:
Azt jelenti, hogy a tévé nemcsak szemből, hanem oldalról is élvezhető képet ad. Az ideális TV betekintési szög 180 fok lenne (lehetetlen módon a tévé mellől kuksolva is élvezhetnénk a filmet), és vannak is olyan gyártók, akik ezt is ígérik a tévéiknél, de 130 foknál jobb értéket nem nagyon találunk. Vagyis egyelőre a 130 fok a legjobb TV nézési betekintési szög.

CRT TV:
A hagyományos katódsugárcsöves TV-k neve, melyek nagy súlyuk, és rossz minőségű képük miatt ma már egyre kevésbé népszerűek.

Digitális vétel:
Jelölése DVB-T. Jó, ha van egy TV esetén digitális vételre lehetőség, azaz DVB-T vételre alkalmas TV készülékkel rendelkezünk bár egy adapterrel megoldható azoknál a TV készülékeknél is, amelyek nem alkalmasak digitális vételre. Figyeljünk oda arra, hogy a Magyarországon használatos formátum a digitális műsorszóróknál Mpeg2, nem pedig Mpeg4, amit viszont sok tévé nem kezel.

A képernyő felbontása:
Vagyis képfelbontás: a TV képernyőn megjelenített pixelek (képpontok) száma, mely minél több, annál jobb. Átlagosnak, vagy inkább kiinduló értéknek mondható az 1024x768p képfelbontás.

A fényerő fogalma:
A TV fényerő kifejezés, azt jelzi, hogy milyen erős fénnyel világít a TV készülék kijelzője. Minél magasabb, annál jobb.

Mi az a Full HD:
Az a TV viselheti a full HD matricát, amelyik 1920x1080 pixel felbontásra képes, azaz ennyi képpont jelenik meg egy full HD TV képernyőjén.

A HD minőség:
Egyre terjed Magyarországon is a HD adások szórása, illeTVe a HD minőségű DVD-k és Blu-Ray lemezek kibocsátása. Ehhez kellhet egy olyan TV, ami képes HD azaz High Definition (nagy felbontású) adások megjelenítésére. Ez azt jelenti hogy a HD ready TV 720, illeve Full HD TV 1080 sort képes megjeleníteni a kijelzőn. Ez tisztább képet, élesebb körvonalakat jelent. Minél több sor, annál jobb a TV műsorok élvezhetősége.

A HD ready:
Azok a TV-k tartoznak ebbe a kategóriába, melyek 1280x720 pixel felbontásra képesek, azaz ennyi képpont jelenik meg egy HD ready TV képernyőjén.

avagy interlace:
Összefűző technológiát jelent, vagyis azt, hogy a TV képernyőjén nem az összes képpont frissül egyszerre, hanem külön a párosak, és a páratlanok. Ez folyamatosabb képet eredményez.

Kép a képben funkció:
Extra szolgáltatás, nem sok tévé tudja, és nem is minden TV adásnál megvalósítható. Azt jelenti, hogy miközben mondjuk a Filmmúzeum TV csatornát nézzük, a képernyő egy kis részén megjeleníthetjük a Eurosport TV csatornát is, így két TV adást kísérhetünk egyszerre figyelemmel.

A képarány:
Egyre kevésbé gyakori a 4:3-as klasszikus TV képarány, a mostani televíziózás a szélesvásznú, vagyis 16:9, 16:10-es képarányok felé tolódik. Sajnos a TV műsorszórás során ez kompromisszumokat igényel részünkről, de házi mozizásnál, konzoljátékoknál jobb a széles TV képernyő.

A készülékek kompatibilitása:
Lényeges a különféle eszközök összhangja, ha a tévét nemcsak hagyományosan, hanem videó játékokra, PC, vagy játék konzolok monitoraként, fényképezőgép megjelenítő eszközeként, vagy egyszerűen csak DVD lejátszóval szeretnénk használni. HDMI csatlakozóra mindenképpen szükségünk lesz, csakúgy, mint egy Scart csatlakozóra. Audió kimenet szintén kell, ha hangfalakat szeretnénk kapcsolni a tévéhez.

A kontrasztarány:
Lényeges tulajdonsága a tévének, a legvilágosabb és a legsötétebb szín közti arányt mutatja meg. A TV kontrasztarány alsó értéke 500:1, míg a legfelső általában 50 000:1.

Az LCD TV:
Két üveglap közé préselt folyadék alakítja ki az LCD TV képét elektromos impulzusok hatására. Önálló fénnyel nem rendelkezik, hátsó megvilágítás hatására keletkezik rajta a kép. Világos helyeken érdemes alkalmazni, mivel nagy fényerővel rendelkezik.

A LED TV:
A Light Emitting Dioda - azaz fénykibocsátó dióda a LED TV működésének az elve. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy vékony üveglapra olyan anyagot visznek fel, amellyel elektromos impulzusok hatására különböző színeket tudnak előállítani. Így lehetséges az, hogy a LED TV könnyű, és olcsó működésű legyen a jó teljesítmény mellett.

A Plazma TV:
Bizonyos szempontból a plazma TV is a hagyományos TV elvén működik, vagyis vörös, kék és zöld színekből állítja elő a pixelek színeit. Csakhogy itt a színes kis cellák (pixelenként minden színből egy) nemesgázzal vannak tölTVe. Ahogy ez a gáz plazmaállapotba kerül, egy hátsó üveglapra felvitt foszforrétegnek köszönhetően különböző színeket alkot. Ez a technológia sok energiát igényel, és nagy hő leadással jár.

Mi a válaszidő:
Lényeges, de szabad szemmel nem érzékelhető különbséget jelent egy tévé esetében a pixelek fényerejének megváltoztatásához szükséges idő, vagyis az ún. TV 'válaszidő'. Ez lehet akár 6 ezredmásodperc (6ms) is, de az igazán jó TV készülékek esetében mindössze 2ms kell hozzá. Ha a kiválasztott TV 4 ezredmásodperc alatt frissít, az már tökéletesnek mondható.
Már mindent tudunk a TV-k tulajdonságairól! Indulunk készüléket venni.

Egyet, még az elején szögezzünk le, nincs túl nagy! Magunknak kell eldönteni, hogy milyen távolságból, milyen képátlóméretben szeretnénk nézni kedvenc műsorunkat. Valójában az a döntő, hogy mennyit szeretnénk a TV-ért fizetni és, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely. Minden nagy képernyős TV élvezhető nagy képátlón, ha a következő tanácsokat betartjuk:

Magas kontraszt
A flat / lapos TV készülékek esetében fontos a kitűnő kontraszt, mivel az emberi szem a kontrasztértékekre nagyon érzékenyen reagál. Így a kontrasztszegény képeket élettelennek és síkszerűnek tűnnek. Már az első benyomásunk a TV képminőségét illetően nagyon fontos, hiszen így később az otthoni saját használatkor csak néhány képbeállítást kell tennünk. LCD TV vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a valós kontrasztérték 1000 : 1 feletti legyen.

Dinamikus kontraszt!
Ha egy mód van rá, ne döntsünk csak a prospektusokban megadott adatok alapján. Úgy csalódás érhet bennünket. Az LCD és plazma TV gyártók előszeretettel jelenítik meg készülékeik mellett a dinamikus kontraszt értékét. Ennek az értéknek a mérésekor a színeket, fényerőt a megjelenített képen folyamatosan egymáshoz igazítják, és ideális esetben így nagyon magas kontrasztérték érhető el. Azonban itt egy elméleti értékről van szó, mely rendszerint akkor érhető el, amikor egy nagyon sötét jelenetről nagyon világos jelenetre vált. A statikus / valós kontraszttal ellentétben a dinamikus kontraszt nem egy állóképre vonatkozik, hanem mindig két egymást követő kép illeTVe jelenet közötti összehasonlítást ad.
Javaslatunk: csekkold a gyártó által megadott részletes specifikációt/leírást illeTVe kérdezd meg az eladótól a valós kontraszt értékét, hiszen keveset érünk a legmagasabb dinamikus kontrasztértékkel, ha a színek a korrekció miatt nem tűnnek természetesnek vagy ha sötét jelenetek esetén alig ismerhetőek fel a részletek.

Milyen a fekete?
A TV készülék fekete értékét a legjobban egy besötétített teremben tudjuk tesztelni. A technológiai különbségek miatt a hátsó megvilágításból következően a fekete érték az LCD TV készülékek esetén a plazmákkal szemben mindig valamivel világosabbnak tűnik. A bevásárlóközpontok nappali fényt árasztó eladótermeiben szinte lehetetlen a fekete értéket tesztelni. Éppen ezért fontos ügyelni a fent említett statikus illeTVe valódi kontrasztértékre.

Fényerő
A folyamatos kép fényereje legfőképpen a sötét jelenetek esetén fontos; amennyiben a kép felső vagy alsó szélein egyenetlen a fényerő vagy átlátszik a hátsó megvilágítás / Backlight ; nem élvezhető a TV nézés. Semmiképpen nem szabad megjelennie világos vagy sötét foltoknak a képernyőn. A kép fényerejének elegendő magasnak kell lennie, hogy a megjelenített kép akár nagyobb fény esetén, mint pl. napsütéskor felismerhető legyen. Bizonyos modellek rendelkeznek már automatikus fényerő szabályozóval, mellyel a fényerőt szenzorokkal szabályozza az adott tér fényviszonyaihoz; ez nemcsak kényelmes, hanem energiatakarékos is.

Képfrissítés és nagy látószög
Alapvetően fontos a fentiek mellett a válaszidő. Hiszen magas válaszidő esetén a focimeccs egy nagy összeesett folt, a teniszlabdák pedig hatalmas csíkot húznak képernyő készülékünkön. A legtöbb új modell elég gyors és az úgynevezett árnykép már a múlté. A jelenleg legjobb értékek 2 – 5 ms válaszidővel rendelkező LCD TV modellek.
TV választás előtt fontos megszámolni hány gyerek van a családban, hiszen kis betekintési szög esetén az oldalt ülők nem látnak semmit az adásból. 32 collos azaz 82 cm feletti modellek esetén a jelenlegi TV készülékek már elegendő nagy látószöggel rendelkeznek. 82 cm-nél kisebb TV esetén fontos megkérdeznünk, hogy TN-panel van-e beépíTVe. Abban az esetben kisebb látószöggel kell számolnunk. Ez főként abban az esetben lesz nagyon érzékelhető, ha a TV készüléket a falra szereljük. Így alulról tekintenek a készülékre és már csak negatívot láthatunk.

Ha monitorként használjuk
Amennyiben a tévét játékkonzollal vagy számítógéppel is szeretnénk összekötni, fontos, hogy az elektronika HDMI bemenetet használva pixelpontosan, overscan nélkül is képes legyen megjeleníteni a képet. Ellenkező esetben a kép 5%-a nem lesz látható, ami bőven elég például arra, hogy a Windows tálca eltűnjön. A HD Ready 1080p logóval ellátott tévék, már biztosan képesek erre (ez feltétele a logó használatának), az 1366×768 pixeles felbontású tévék viszont többnyire nem.

Energia fogyasztás
A három most divatos TV típust sorba rakva egyértelműen a LED TV technológia vezet, utána jön az LCD TV és végül a Plazma TV. Sajnos a plazma tévék energia felvétele hatalmas, tehát a jobb TV színekért bizony fizetni is kell. Ez konkrét számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy plazma TV energia felvétele akár 400 Watt is lehet óránként, míg egy LED TV esetén ez 75-100 Watt körül van.

LCD,- Plazma,- netán LED TV?
Hogy az LCD TV vagy a plazma TV, esetleg a LED TV jobb-e, az attól függ, hogy mi az elvárás. A színek megszállottja, egyértelműen plazma TV - t vagy LED TV - kell vegyen, mert sokkal szebb képet ad. Viszont hosszú távon egyértelműen az LCD TV, vagy a LED televízió olcsóbb, mert egy Plazma TV fogyasztása akár háromszor akkora is lehet. Kisebb tévénél, inkább az LCD ajánlott, mivel ezek sokkal jobb ár-érték arányt képviselnek.

LED TV, és miért jó a LED TV?
A LED (Light Emitting Diode, vagy fénykibocsátó dióda) TV, egy olyan új TV technológiával készült, amely lehetővé teszi a televízió készülékek méretének drasztikus csökkenését. A LED tévé százezres (500 000:1) nagyságrendű TV kontrasztarányt, és tökéletesen fekete színt produkál. A LED-es háttérvilágítás azt is jelenti, hogy a TV képernyőben nincs higany, ami a Plazma TV és az LCD televíziók esetében nem igaz. A filmet alkotó képek nagyon-nagyon gyorsan frissülnek, ezért a gyors filmjelenetek tökéletesen, elmosódás nélkül jelennek meg a tévénéző számára: a LED TV frissítési rátája legalább 100 Hz, ezért a gyors mozgásokat is tökéletesen jeleníti meg. Mivel a LED TV könnyű, vékony, és energiatakarékos, ezeké a TV készülékeké a jövő.


Vissza a Cikkeink oldalra
Vissza a Cikkeink oldalra