Az okostelefon, mint kihívás:


Bevezető:

Az okostelefon típusa azt is meghatározza, hogy ki hány szoftvert használ. Az átlagosan napi öt appot használó iphone-osok élete a legszínesebb, őket követik a napi négy alkalmazást futtató androidosok, Windows Mobile-felhasználók és badások. A legkevesebb programot a Symbiant futtató mobillal rendelkező nokiások indítják.

Ez itt a lényeg! Vannak az okoskák, meg vannak a Simbianok, (Nokia)
Az összes többi még ebben az utóbbiban sincs benne. (csak telefonok)
Az, hogy ehhez milyen általános elvárások, igények, vagy akár jellemre is utaló ember típusok társulnak, azt legfeljebb a pszichiáterek tudnák elemezni. Az általában műszaki érdeklődésű férfiak, nyilvánvalóban jobban befogadják, sőt, igénylik az új, kihívásokkal teli technikai vívmányok megismerését. Légyen az számítógép, vagy akár okos telefon.
Aki egy konnektort, vagy egy kilincset is szakember segítségével tud visszatenni a helyére, az messze kerülje el ezt a világot.
A másik dolog: Én már a mobil őskorban azt vallottam, "mutasd meg a telefonod, én megmondom ki vagy!"
Ezt nem csak a készülék típusára értem, hanem arra is, hogy ki - hogyan "tartja" kommunikátorát. Van a panpucolós, tokban tartós, fóliázós....meg van a dobálós, kulcs - csomó mellé is odatevős, nemtörődöm típus.
Mindkettőből messzemenő következtetéseket lehet levonni. Még az sem mérvadó, hogy valaki mennyire gazdag, milyen drága, vagy olcsó készülékekkel teszi ezt. Bár természetesen ez is egyfajta kategóriát képez.
Nekem, ha valaki egy marék apró, megy egy halom kulcs mellől halássza elő az agyonkarcolt 160 ezres telefoncsodáját, attól még trehány, megbízhatatlan embernek fogom tartani. Ráadásul azt fogom feltételezni, hogy a környezete sem "kórház" jellegű. Persze lehet velem vitatkozni!!!Mobiltelefon adatkommunikációs kislexikon:


3G
A wifihez hasonló vezeték nélküli internet. Nem minden mobiltelefon alkalmas a 3G-re, azonban sok 3G mobiltelefon vásárolható már.
Adatkábel
Adatátviteli mobilkommunikációs eszköz számítógép és mobiltelefon között. Egyes gyártók már az univerzális USB kábelek valamelyik típusát használják, ami minél többféle gép és márka modelljét ki tudja szolgálni, nincsenek különféle végződéseik a kábeleknek.
Bluetooth
Telefonok közötti, illetve telefon és számítógép / laptop közötti adatátviteli lehetőség. A bluetooth jelentése kék fog.
Flip
A kinyitható / szétnyitható mobilok angol eredetű neve. Hívják még clamshell mobilnak is a kagyló után.
GPS
Egyes mobiltelefonokban megtalálható, vagy telepíthető funkció a GPS koordinátákat használó interaktív térkép, vagyis navigáció. A GPS mobiltelefon könnyíti a gyalogos, autós, biciklis, hajós tájékozódást.
Headset
A headset fülhallgatóból és mikrofonból álló tartozék, mely mintegy meghosszabbítja a telefont, és lehetővé teszi, hogy mindkét kezünk szabad legyen telefonálás közben.
Infra
Vezeték nélküli kommunikációs csatorna. Két olyan eszköz kell hozzá, amin ez az infra lámpácska van (2 telefon, vagy 1 telefon és 1 számítógép). Érdekessége, hogy akár a televízióval is kompatibilis lehet, hasznos tehát, ha infra adatátviteles mobiltelefonunk van.
Kihangosító
Autóba szerelhető kiegészítő a telefonhoz, nem azonos a ki hangosítás funkcióval, külön hangszórós rendszer, ami biztonságossá és kényelmessé teszi az autózás közbeni mobiltelefonálást.
MMS
Multimédiás üzenet, azaz képet, videót és/vagy hangot tartalmazó üzenet (pl. szülinapi zenélő üdvözlet). Nem minden telefon képes az MMS formátumú üzenetek megjelenítésére.
Panel
A több részből álló telefonok részei. Alsó panelnek a gombokat, felsőnek a kijelzőt tartalmazót nevezzük.
Slide
A széttolós, szétcsúsztatható mobilok angol eredetű neve. Slide (szétcsúszik, szétcsúsztat) vagy slider a mobil design neve.
SMS
Rövid szöveges üzenet. Hossza 160 karakter lehet. Minden mobiltelefon rendelkezik az SMS küldés lehetőségével.
T9
A T9 technológiának az SMS írásnál van jelentősége, a szolgáltatás gyakorlatilag kiegészíti az elkezdett szavakat. Van, aki kedveli, és van, aki egyáltalán nem tud vele SMS-t írni. A T9 másik neve prediktív szövegbevitel.
Twist
Az a mobiltelefon típus, melynek rejtett billentyűzetét a felső panel elfordításával hívhatjuk elő.
Wifi
Vezeték nélküli internetes kapcsolat. A 3G mellett az egyik leggyorsabb, a legújabb telefonok mind wifi mobiltelefonok.
PDA:
(avagy Personal Digital Assistant) Digitális személyi asszisztens. A név a PDA eredeti funkciójára utal, arra találták ki, hogy egy egész irodát a zsebünkben hordhassunk. Manapság az iroda mellé a teljes otthoni szórakoztatóelektronika is csatlakozott. Akár fénykardként is használhatunk egy PDA-t (iPhone 3G), vagy csillagalakzat-olvasóként egy iránytűs PDA-t (HTC Google mobil - Google SkyMap)
PNA:
Mozgatható navigációs asszisztens, vagyis navigációra tervezett mobil eszköz. Tudása nem éri el a PDA tudását.
Operációs rendszer:
Az a program, ami tulajdonképpen a PDA rendszerét jelenti, olyan, mint a Windows, vagy a Linux a számítógépek esetében.
Processzor:
Minden számítógép, így a PDA lelke. Az a kis lapocska, ami az összes számítást végzi egy számítógép belsejében. Minél magasabb a processzor MHz száma, annál gyorsabban működik a PDA.
Smartphone:
Olyan mobiltelefon, aminek saját operációs rendszere van, így különböző programok telepíthetők rá. Nem érintőképernyős, de nem ritkán teljes qwerty billentyűzete van.
Szoftver:
A PDA-ra, számítógépre telepíthető programok együttes neve.
Kapacitív kijelző:
A kapacitív képernyők csak fedetlen ujjal használhatók, stylus-szal vagy kesztyűs kézzel nem.
Ennek az az oka, hogy az emberi bőr elektromosság-vezető képességét használják a kijelzőn az adatok mozgatására. A kapacitív kijelzők gyorsabbak, mint a rezisztívek, ám sokkal drágábbak és kevésbé prercízek. Az efféle kijelzők támogatják a multi-touch-ot és az egyéb mozdulatokat (húzás). Az ilyen kijelzővel rendelkező mobilok, nem ajánlottak nagy körömmel rendelkező emberek számára, mert szinte lehetetlen számukra kezelni őket.
Rezisztív kijelző:
A rezisztív kijelzők, képesek feldolgozni a stylus érintését is. A technika azon alapul, hogy két külön műanyag réteg van egymáshoz közel, amik ha összeérnek, akkor a képernyő elektromos vezetési képességei megváltoznak, és emiatt akár műanyaggal is irányítható a képernyő. A nagy árkülönbség miatt a legtöbb közép- és alsókategóriájú érintőképernyős készülék rezisztív kijelzőt használ.
Optikai kijelző:
Az infrás érintőképernyők esetében nincs szükség speciális felületre, helyette infra LED-ek segítségével egy láthatatlan „szőnyeget” alakítanak ki a megjelenítő előtt. Az érintési pont észlelése ebben az esetben is az érintéssel okozott zavaron alapszik, hiszen blokkoljuk a fény útját. Az infrás érzékelés legnagyobb hátránya az, hogy vagy olcsó, vagy pontos.Mobil Operációs rendszerek. Melyiket válasszam?

Ameddig az egész világon a számítógépek 95 százalékán három operációs rendszer fut, addig az okos telefonok kozmoszában nyolc komolyabb és tucatnyi kevésbé ismert és elterjedt rendszer is létezik. Ezek a rendszerek a Symbian, a Windows Mobile, az iPhone OS, a Blackberry OS, az Android és a webOS (amelynek elődje a Palm OS volt).
A legújabb ringbe lépő versenyző, a Windows Phone 7-es változata, de kopogtat egy másik trónkövetelő, s Samsung bejelentette saját fejlesztésű mobil operációs rendszerét Bada néven.

Symbian:
Windows mobil:

iPhone Os:
Blackberry Os:
Android:

Web Os:

Windows 7:


Bada:

A legszükségesebb programok Windows mobilra, a teljesség igénye nélkül:

Total Commander for Pocket PC

A jól ismert program Pocket PC verziója, amely segítségével könnyedén kezelhetjük fájlrendszerünket.


GSPlayer
A GS Player egy audiólejátszó, amivel mp3-, Ogg- és wav fájlokat is lejátszhatunk.


Pocket DivX Player
A Pocket DivX Player egy ingyenes médialejátszó, mely az alábbi formátumok lejátszására alkalmas:
DivX, OpenDivX, MPEG-4, MPEG-1 és MP3 audió.


The Core Pocket Media Player
Videó- és audió fájlok lejátszására kiválóan használható program, rengeteg beépített kodekkel.


PocketMusic
Az egyik legnépszerűbb médialejátszó szoftver Pocket PC-re, amely elsősorban zenelejátszásra kiváló.


YouTube Mobile Downloader
Ingyenes program YouTube videók keresésére és letöltésére, egyenesen a mobilunkra.

Google Maps for Pocket PC
A Google Maps az a program, amit mindenki használ, de legalábbis már mindenki hallott róla. Természetesen Windows Mobile-ra is telepíthető...


RAR for Pocket PC

A RAR Pocket PC változata, kezdők és haladók számára egyaránt hasznos szoftver. Az alapfunkciók között megtalálható a fájlok ki- és becsomagolása, a sérült fájlok archíválása, vagy self-extracting SFX létrehozása.

WM Snapshot
A WM Snapshot segítségével fényképet készíthetünk kijelzőnk pillanatnyi állásáról, mindössze egy gombnyomás kell hozzá.


ActiveSync
Ezzel a programmal telepíthet, törölhet programokat a pocket pc-ről vagy mobilról., illetve böngészhet a fájlok között.

TCPMP
Az egyik legsokoldalúbb média lejátszó és rengeteg skint lehet mellé tenni.


Barcodesca
Vonalkód olvasó

Pianostarn
Mini zongora az érintő képernyőre


Spb Mobil Shell
A Ceruzát akár eldobhatjuk, ha ezt a témát feltesszük a Win – mobilra. A szuper ujjal is kezelhető felületnek, akár 10 oldalt is tudunk állítani.


I – nigma
A legjobb kódolvasó Windows – ra.


OpenMarket
Olyan, mint az Androidnál az Android Market….
Ingyen alkalmazások, dögivel.Vissza a Cikkeink oldalra
Vissza a Cikkeink oldalra