Android – már nem ismeretlen fogalom


Nap mint nap tapasztalom, hogy az emberek többségének fogalma sincs, mi az az Android Op. rendszer.
Először a "hivatalos" álláspontot tenném közzé, vitaindítónak, aztán lehet a hétköznapok nyelvén tovább gondolni ezt az egyre többrétű fogalmat.Az Android egy szoftverkollekció, amely magába foglalja az operációs rendszert, a fejlesztői környezetet és néhány kulcsalkalmazást is. Az Android WebKit motoron alapuló beépített böngészővel rendelkezik, 2D és 3D (OpenGL ES 1.0 gyorsítású) grafikus megjelenítőt kapott, SQLite adatbázis kezelővel és optimalizált Java vezérlővel (Dalvik Virtual Machine) rendelkezik, ugyanakkor támogatja a legelterjedtebb média fájlokat is (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF). Természetesen nem maradhatott el a hardverfüggő érintőképernyő és GSM támogatás, és az Android szintén kötelező módon támogatja a Bluetooth, EDGE, 3G és WiFi drótnélküli hálózatokat, valamint fényképezőgépet, GPS rendszert, iránytűt és sebességmérőt is támogat - természetesen akkor, ha a hardver is megvan hozzá.
Az Android természetesen alapállásban is egy komplett szoftvercsomagot kínál a felhasználó számára: e-mail kliens, SMS program, naptár, térkép, böngésző, kapcsolat-kezelő és más alkalmazásokat üdvözölhetünk a fedélzeten. Ráadásul a Google Android valóban teljes körű szolgáltatást ígér, mindezt a nyílt forráskód támogatása mellett.Kezdjük az alapokkal!

Megvettük életünk első Android telefonját! Hogyan kezdjünk neki, mi kell hozzá?
Tudnunk kell, hogy ha Android telefont vásárolunk, szükségünk lesz egy Google hozzáférésre, egy Gmail címre!
Ha tehát sikerült létrehozni a Google - hozzáférésünket, kapunk vele ingyenesen G-Mail fiókot is, amellyel együtt jár ingyenesen a tárterület a leveleink tárolásához, amely ráadásul folyamatosan bővül. A tempóról annyit, hogy a Google ígérete szerint soha nem kell majd töröljünk a leveleink közül. Az is jó hír, hogy a Google-hozzáférésünkkel használhatjuk a Google által nyújtott összes szolgáltatást, így például a Picasa fényképmegosztó, a YouTub videó - megosztó, vagy a Google Maps térkép szolgáltatását is.

Beüzemelés
Mi, az Android telefonokat használók talán abban értünk leginkább egyet, hogy a rendszer fő előnye az egyszerűség. Értelmes, olvasni tudó embernek semmilyen instrukcióra nincs szüksége ahhoz, hogyan is tudja beüzemelni a készüléket, hiszem ír mindent, így csak követnünk kell az első bekapcsolás után az utasításokat. Esetleg nyelvtudásra lehet szükségünk, ha olyan telefont vásároltunk, amelyik nem tud magyarul, de remélem ilyet csak az követ el, aki legalább a támogatott nyelvek valamelyikén alapszinten beszél. A beüzemeléshez valamilyen Internet kapcsolatra lesz szükségünk, hiszen a telefon a Google fiókunkkal szinkronizál, így legalább wifin keresztül szüksége lesz egy Internet - elérésre.


Mobil Internet kell-e hozzá?
Akinek meg ér néhány ezrest, hogy állandóan a legfrissebb legyen a rendszere, az fizessen erre elő, de egy egyszerű wifi kapcsolattal, napi 1 – 2 frissítéssel, a Marketről, ilyen módon való letöltéssel, nyugodtan „eltartható ez a rendszer.


Szoftvereket honnan szerzek hozzá?
Nos, az Android egyik nagy ereje abban rejlik, hogy az Android Marketen szinte mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. Már magyar alkalmazások is vannak.
Mindezt nagyon egyszerűen, hiszen elég magán a készüléken elindítani a Market alkalmazást és rákeresni egy jellemző keresőszóval a szoftverre. Ráadásul többnyire ingyen, vagy néhány dollárért juthatunk hozzá a szoftverekhez, így aki szeret "szerezni", az szeretni fogja az Androidot. Az Android Marketen fellelhető alkalmazások száma közelít az egymillióhoz, így a legnagyobb problémánk a bőség zavara lesz, azaz a milliónyi szoftver közül kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet. Érdemes tehát Android alkalmazásokkal foglalkozó weboldalakat olvasgatnunk. De az Internet is rengeteg oldallal szolgál.


Mi az az apk?
Ellentétben más rendszerekkel, az Android lehetőséget biztosít arra is, hogy telepítő fájlból installáljunk szoftvert magunknak. A Marketet megkerülve tehát, ha valaki elég bátor és bízik a nem ellenőrzött szoftverekben, az apk kiterjesztésű fájlokból is telepíthet. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy a menu/settings/applications/ vagy magyarul menü/beállítások/alkalmazások/ alatt az Unknown sources, azaz Ismeretlen források mellé teszünk egy pipát, majd egy fájlkezelőből elindítjuk az előzőleg a telefonra másolt apk-t.
A bátorság alatt azt értem, hogy míg a Marketen forgalmazott szoftverek mindegyike ellenőrzött, addig az így "szerzett" szoftverek közé keveredhetnek olyanok is, amelyek kellemetlen hatással lehetnek a telefon használhatóságára és beleturkálhatnak olyan helyekre is, ahová nem szeretnénk. Így aztán azt javaslom, hogy akinek szüksége van valamilyen képességre, próbálja meg először a Marketen fellelhető szoftverek telepítésével megszerezni, ha pedig erre nincs mód, akkor nyúljunk csak az apk-khoz, de ilyenkor is járjunk utána a készítőnek.


Gombok és Google!
A végére hagytam, mert nagyon fontos, hogy - amint elébb említettem is - az Android nem más, mint a mobil Google. Arra van tehát kihegyezve, hogy a Google-féle alkalmazásokat problémamentesen futtassa és hozzáférést biztosítson a Google által nyújtott szolgáltatásokhoz. Mindezt alapvetően azért hangsúlyozom, mert ugye a Google mint keresőszolgáltató indult és mára a legerősebbé vált ebben a szegmensben is. Így akinek Android telefonja van, nagyon jól jegyezze meg a kis nagyító ikont, amely vagy hardvergomb, vagy menügomb formájában ott díszeleg minden Google telefonon. És ne legyenek gátlásaink, használjuk! Magyar keresőszavakkal akár, mindenre találunk feleletet, ami valaha az Interneten megjelent.Vírusterjesztő vírusirtó jelent meg az Androidra


Az Android egyre népszerűbb, a crackerek egyre pofátlanabbak, és mind fontosabb lesz a felhasználói tudatosság.

A Symantec hivatalos blogjában jelentette be, hogy egy különösen veszélyes programot fedeztek fel: crackerek elkészítettek egy hamis biztonsági szoftvert az androidos eszközökre.

Az álvírusirtók megjelenése nem számít újdonságnak, de ami a jelen esetben érdekes az egyrészt az, hogy a viszonylag fiatal, ám egyre népszerűbb mobilos operációs rendszer a célpont, másrészt pedig az, hogy egy olyan biztonsági program „fake” változata jelent meg, melyet a Google néhány napja, a múlt héten adott ki.

A szóban forgó program az Android Market Security Tool, melyet a Google azért telepített távolról az Androidot futtató okos telefonokra, mivel nemrég több tíz olyan, az alkalmazásboltjukban terjesztett appot találtak, melyek célja valójában a vírusfertőzés volt. Ezt a szoftvert épp a malware-ek eltávolítására tervezték, ám a Symantec szakemberei kínai online piacokon olyan, e nevet viselő alkalmazást találtak, amely valójában a malware-ek terjesztése céljából íródott. A Symantec Android.Bgserv-nek nevezte el a terjesztett kártevőt. A biztonsági cég jelentése szerint a megvalósítás professzionális, az alkalmazást feltelepítő felhasználónak semmi kétsége nincs a folyamat során, hogy a valódi vírusvédelmet teszi fel telefonjára.

A védekezés első lépése az, hogy a Google által hivatalosan nem támogatott helyről senki ne telepítsen fel programot a telefonjára – a crackerek nem véletlenül választják a harmadik fél pozícióját. Ez a felhasználói tudatosság, felelősségvállalás szükséges, mivel az Android – az Apple rendszereivel ellentétben – nyílt rendszer, ennek minden előnyével, ám a nyíltság azt a kockázatot is magában hordozza, hogy bárki készíthet a fentebbiekben tárgyalt megtévesztő, káros alkalmazást rá.Mi az a „Tablet Pc”?
Egyetlen érintőképernyőből álló, a kijelzőn ujjainkkal vezérelhető számítógép / élménygép.
A laptopnál és netbooknál is könnyebben hordozható, az okos telefonnál kényelmesebb, de általában nagyobb.
Már a laptopok és a netbookok is össze halthatók és könnyen szállíthatók voltak, de a tablet azonban még kisebb táskában is elfér. Nagyobb a képernyője, mint az okos telefonoknak, így a szövegek, képek is nagyobbak. Könnyebben tudunk olvasni, megérinteni ikonokat. Akár többen is kényelmesen tudják egyszerre használni, például fényképek nézegetésére, játékokra, filmnézésre. Nem egy egérrel kell kattintani egy ikonra, hanem csak az ujjunkkal kell rábökni egy-egy ikonra vagy csak ujjunkkal görgetni az oldalt. Kényelmesebb, így pl. térképet böngészni, fotókat nézegetni - mutogatni vagy akár csak rajzolni. Aki eddig idegenkedett a számítógéptől - főként az idősebbek -, nekik is kitárul a világ egy tablettel. A kisgyerekek számára is a tablet az igazi, hiszen az ujjal bökdösést azonnal értik, és meg is tudják csinálni. Nem kell íróasztal, nem kell ölben tartani A tabletek formája komfortosabb használhatóságot jelent. Otthon például a nappaliban átveheti a műsorújság helyét, a konyhában receptkönyvként működhet, a vécén olvasgatók is kényelmesnek találhatják, este, pedig ágyban lehet filmet nézni. Azonnal indul, így legfontosabb tulajdonságaik egyike, hogy bekapcsolásukkor nem kell arra várni, hogy az operációs rendszer betöltsön, a bekapcsoló gomb megnyomása után másodpercekkel már használhatóak is - így még jobban lehet takarékoskodni az energiával.
Virtuális billentyűzete van.A rajzolt billentyűzet a képernyő alsó harmadát foglalja el, az érintésekről pedig visszajelzést ad. Teljes magyar billentyűzetet lehet rajta használni. Hosszabb szövegeket egy hozzá kapcsolt billentyűzettel írni sem okozhat problémát. Természetesebb érzés az érintőképernyő a billentyűzetnél, pont olyan kényelmes a lapozgatás, mintha egy füzet vagy egy album lenne a kezünkben.Android Market


Mi is az az Android Market?
Sokat emlegetik, de nem hiába. Itt található meg az Androidos készülékekhez használható sok sok alkalmazás és játék.
Innen tudjuk letölteni, telepíteni és frissíteni is ezeket. Jelez, ha egy korábban telepített programunkból elérhető újabb kiadás.
Hogyan használjam?
Kattintsunk a Minden alkalmazás gombra, majd ott válasszuk ki a Market ikont.
A következő kép fog elénk tárulni:

Fent a nagyító ikonnal kereshetünk rá egy egy alkalmazásra, ha tudjuk a pontos nevét.
Alatta választhatunk 3 kategóriából.
Első az Alkalmazások. Azon belül pedig a szokások kategóriákat találjuk. Ha kiválasztottuk a nekünk kellőt, megkapjuk a listát.
Második a Játékok. Harmadik pedig a már letöltöttek.
Kiválasztva a megfelelő alkalmazást szintén több lehetőség tárul elénk.
Megnézhetjük az alkalmazás általános leírását, screenshotokkal. Elolvashatjuk a kommentárokat a saját nyelvünkön! (amit az Androidnak beállítottunk). Esetleg keresgélhetünk hasonló alkalmazásokat.
De a legfontosabb: Telepíthetjük, eltávolíthatjuk, vagy beállíthatjuk automatikus frissítésűre ha már telepítettük.


Vissza a Cikkeink oldalra
Vissza a Cikkeink oldalra